Cesiunea de acțiuni ale firmelor care s-au calificat pe lista pentru finanțare în programul Start Up Nation 2017 este legală, precizează luni Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care apreciază că „identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului”.

De asemenea, ministerul spune că va „monitoriza cu atenție” toate proiectele din cadrul programului Start Up Nation 2017, prin care aproximativ 8.400 de firme mici și mijlocii ar urma să primească ajutoare nerambursabile de la stat în valoare de câte 200.000 de lei, maximum, pentru investiții.

Ministerul face aceste precizări după ce câteva publicații au publicat articole „referitoare la inițiativa unor întreprinzători, ale căror proiecte au fost acceptate pentru finanțare în cadrul programului Start-Up Nation 2017, de a încerca să cesioneze părți sociale ale firmelor”.

Dincolo de aceste precizări, rămâne însă controversa viabilității analizei, procedurii și a punctajului stabilite de Guvern în programul Start Up Nation 2017, din moment ce antreprenori care au promis rezultate exagerate pentru a se putea încadra la finanțare se văd acum nevoiți să renunțe la proiecte , după ce au ocupat locurile altora care poate ar fi avut planuri de afaceri mai realiste.

Ce mai spune Ministerul:

Scopul programului Start-Up Nation este acela de a ajuta intreprinzatorii aflati la inceput de drum sa porneasca o afacere.

De aceea, obiectivele urmarite au in centrul lor stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, imbunataţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor, cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative.

Pe de alta parte, cesiunea de actiuni ale societatilor comerciale este legala, ea neincalcand nici legislatia si nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunitati de afaceri este o caracteristica a spiritului antreprenoriatului.

Totusi, noii detinatori ai acestor societati comerciale, beneficiare de ajutor de minimis in cadrul programului trebuie sa stie ca vor prelua inclusiv obligatiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi de exemplu, mentinerea locurilor de munca create prin program pe parcursul a 2 ani sau pastrarea echipamentelor pentru care s-a obtinut finantarea.

In acelasi timp, insa, cei care preiau aceste proiecte trebuie sa fie constienti de un fapt: planul de afaceri este unul gandit pentru altcineva si nu este neaparat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligatia de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor si structurilor lor.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Oprea, a dispus monitorizarea cu atentie a tuturor proiectelor din programul Start-Up Nation, pentru ca: „este important sa crestem atractivitatea programului pentru antreprenori si sa simplificam, in editia 2018, pe baza experientei anului trecut, accesul la finantare. Vom intensifica ritmicitatea consultarilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, impreuna cu acesta, solutii de fluidizare a procedurilor pentru intreprinzatorii care vad in Start-Up Nation sansa reala de a-si indeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat si o viata mai buna”, a declarat ministrul Radu Oprea.

Sursa: Biroul de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat