Începutul de an vine cu vești bune pentru fermierii români. Dacă până acum lucrurile erau destul de confuze în ceea ce privește fondurile europene în anii de tranziție 2021-2022, acestea încep să capete contur și să se clarifice din ce în ce mai mult. Astfel, AGRO TV vă prezintă liniile de finanțare pe care fermierii le vor putea accesa anul acesta pentru a beneficia de fonduri europene.

În urma întâlnirii cu ministrul agriculturii, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a venit cu o serie de lămuriri privind liniile de finanțare care vor fi deschise în cei doi ani de tranziție.

Astfel, se vor redeschide liniile de finanțare prin AFIR (submăsurile 6.1; 6.2; 6.3; 6.4; 4.1; 4.1A; 16.4; 17.1; etc).”Se merge pe ghidurile vechi cu bani noi. Sunt foarte mulți care mă sună și îmi spun că unii consultanți mai puțin informați le spun că nu au apărut ghidurile. Stimați fermieri, ghidurile sunt cele vechi. Singurul lucru care se mai poate modifica la criteriile de selecție este numărul de puncte pe fiecare criteriu. Atât ne poate permite procedura aprobată de Bruxelles. Restul, prevederile din ghid sunt cele din ghidurile 2014-2020”, a declarat Marian Vișu-Iliescu.

Motivul pentru care s-a luat această hotărâre este că noile ghiduri pentru următoarea perioadă de programare sunt în scriere și nu sunt gata, nu sunt aprobate de Bruxelles. Atunci s-a luat această decizie să se meargă pe vechile condiții și vechile ghiduri, chiar dacă fondurile sunt din alocarea următoare.

De asemenea, este bine de știut că cei care vor să mai obțină o finanțare de până la 90%, vor mai putea ajunge la acest procent doar în acești doi ani de tranziție.

”Încă o completare: foarte mare atenție pentru fermierii care vor să se mai gândească la o finanțare de 90%. Nu o vor mai putea obține decât în acești doi ani. Începând cu 2023 clar se va reduce cota de finanțare. Singurele care vor avea un avantaj mai mare vor fi cooperativele agricole care vor ajunge până la maximum 75%. Deci grăbiți-vă să accesați fonduri în acești doi ani!”, a mai atras atenția consultantul Marian Vișu-Iliescu.

Potrivit consultantului, submăsura 4.1 va avea linii distincte de finanțare pentru legumicultură, (modernizare, construcție, reconstrucție spații protejate, investiții în procesare și marketing, depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și transportul legumelor, investiții în irigații, achiziția de echipamente și utilaje noi pentru tinerii fermieri).

Mai mult, aproximativ 3,2 Miliarde de EURO sunt disponibili pentru finanțarea agriculturii românești în anii 2021 și 2022, prin mecanismele de Tranziție, Convergență și ERI (Instrument de Reconstrucție Europeană).

În ceea ce privește submăsura 6.1 – Instalarea tânărului fermier, există șanse reale de acordare a unui sprijin de minim 70.000 de EURO, până la 100.000 EURO per beneficiar.

ATENȚIE! Este important pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, să știe că în perioada 2021-2022, ghidurile vor rămâne cele din PNDR 2014-2020, chiar dacă banii alocați vor fi din noul exercițiu financiar.

sursa: agro-tv.ro