Hány meg hány cégvezető mereng egy olyan csinosabb pénzösszegről, amely nyomban megoldja az összes problémát, a termék- és szolgáltatásfejlesztéstől kezdve egészen az alkalmazottak számának, vállalkozásának bővítéséig.

És mennyi vállalkozói álmokat dédelgető fiatal reménykedik abban, hogy miután bejegyezteti a cégét, különösebb erőfeszítés nélkül egy csapásra ismertté válik a piacon.

Valószínűleg ilyen vagy ehhez hasonló történeteket olvasnánk az üzleti életről szóló népmesékben, a valóság azonban korántsem ennyire rózsás.

Mégis van valami, ami közelebb viheti a vállalkozókat a célhoz, ez pedig nem más, mint a sokat emlegetett vissza nem térítendő támogatás lehetősége, amiről legutóbb is írtunk.

De miből sejthetjük, hogy érdemes pályázni a kiírt összegekre?

     1. Évek óta álmodunk egy ötletről, üzleti tervről, de nincs miből megvalósítani

Egy termék vagy szolgáltatás bevezetése, fejlesztése, gyártása, az ügyfélszerzés, a marketing, a reklámtevékenység mind-mind anyagi fedezetet igényel, amit csak ritkán lehet önerőből előteremteni.

Ilyen esetekre találták ki az induló vállalkozásokat célzó vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek mintegy mankóként segítik a fiatalokat ötletük megvalósításában.

Romániában jó példa erre a 2017-ben elindított Startup Nation-program, amelyre 19.026 kezdő vállalkozás jelentkezett; az elbírálás még folyamatban van, de már több mint 6000 pályázatot nyertessé nyilvánítottak.

     2. Új eszközökre van szükség

Tegyük fel, hogy már működik a vállalkozás, viszont elavultak a számítógépek és a szoftverek, termelőgépek, gyártóberendezések stb.

De mégis miből cseréljük ki, ha alig futja az alkalmazottak fizetésére? Erre is van megoldás!

Számos hazai és európai uniós pályázatot írnak ki, amelynek köszönhetően egyebek mellett informatikai eszközökre, különféle gépekre és szerszámokra pályázhatunk, sőt még építkezni is lehet a vissza nem térítendő támogatás összegéből.

     3. Napirenden van a létszámbővítés

Egy jól működő vállalkozás is eljuthat arra a pontra, amikor a meglévő alkalmazottai már nem tudnak megbirkózni a rájuk tornyosuló feladatokkal.

Ha nem akarja emiatt visszautasítani az érdeklődő ügyfeleket, javasolt rákeresni az interneten a munkahelyteremtéssel kapcsolatos pályázatokra, de egy tanácsadó is sokat segíthet ebben az ügyben.

Egy-egy ilyen kezdeményezéssel nemcsak az új munkahelyek teremtését, hanem a meglévők megőrzését is támogatják.

vissza nem teritendo tamogatas

 

     4. Nem vagyunk elégedettek a vevők számával

Előfordulhat, hogy bármennyire is próbálkozik a cégvezető, jóval kisebb célcsoportot ér el, mint amekkorára eredetileg gondolt.

Ilyenkor segíthet a jól célzott reklám, marketing, de ehhez is pénzre van szükség.

A vásárlócsalogató, keresőbarát honlapot, webshopot nem lehet 100-200 lejből megúszni, sőt a célközönség által olvasott sajtótermékekben, közösségi médiában megszabott reklámárak sem olcsók.

Sok esetben a marketing- és kommunikációs szolgáltatások, valamint a marketingeszközök elkészítésének költségei is elszámolhatók.

     5. Új terméket, szolgáltatást szeretnénk bevezetni

Mindenekelőtt érdemes piackutatást végezni, amely során kideríthetjük, hogy valóban van-e igény az újításra, ellenkező esetben előfordulhat, hogy fölöslegesen költjük el a pénzt.

Ha indokolt a tervünk, keressünk olyan pályázatokat, amelyek új termékek, technológiák vagy szolgáltatások piacra vitelét támogatják.

 

 

Fontos megjegyezni, hogy a vissza nem térítendő uniós vagy hazai támogatás nem cél, hanem egy eszköz a vállalkozásunk működéshez.

Az sem mellékes, hogy az ötleteinkhez találunk-e pályázatot vagy a pályázathoz szabjuk az ötleteinket; utóbbival eléggé ingoványos talajra lépünk, de kis odaadással, figyelemmel ezt sem lehetetlen kivitelezni.

És mielőtt támogatást igényelnénk, mérjük fel, hogy a vállalkozásunk mennyire tűnhet megbízhatónak az elbírálók szemében, azaz vannak-e konkrétan meghatározott terveink, céljaink, és rendelkezünk-e kidolgozott üzleti és pénzügyi tervvel.

Ötleteink megvalósításában egy szaktanácsadó cég is sokat segíthet.

Mindekinek sok sikert!