Te-ai gândit vreodată cum ai putea să obții fonduri nerambursabile pentru proiectul tău? Ai renunțat la idee, pentru că părea imposibil de realizat? 

Mai jos îți prezentăm povestea de succes a proiectului inovativ “Circular Economy based Biochar Activation in Romania – CEBAR” (Activarea Bio-cărbunelui bazat pe economie circulară în România), a cărui finanțare a fost posibilă datorită colaborării cu consultanții Centrului de Elaborare Proiecte Unionale – CEPU (www.cepu.ro )

Vei afla cum am obținut această finanțare prin pro-activitate, adaptabilitate, susținerea clientului pas cu pas și asumarea unor riscuri (de ambele părți), lucruri esențiale pentru colaborarea și finalizarea cu succes a unui proiect cu fonduri nerambursabile.

Unul dintre tipurile de fonduri nerambursabile care pot fi obținute pentru proiecte de mediu sunt Fondurile Norvegiene pentru IMM-uri și Întreprinderi Mari. În cazul proiectului câștigător al firmei  Explocom GK Srl din Lupeni, am fost pro-activi, CEPU contactând clientul după o minuțioasă analiză a potențialului firmei de a obține acest tip de fonduri.

Criteriile pe care ne-am bazat în luarea deciziei de a aborda firma producătoare de mangal și cărbune au fost caracterul inovativ și prietenos cu mediul al proiectului, caracteristici vizate pentru oferirea granturilor.

Inițial pornisem cu realizarea unui alt tip de proiect cu această firmă. Dar după mai multe interacționări cu clientul, printr-un dialog deschis și o analiză complexă, s-a cristalizat ceea ce clientul își dorea de fapt. Astfel am încadrat proiectul în programul cu fonduri norvegiene Business Development, Innovation and SME’s. Aceste fonduri permit dezvoltarea afacerii existente sau a unor proiecte noi prevăzute de program, prin susținerea activității curente sau de investiții.

Pe tot parcursul colaborării noastre ne-am adaptat atât la condițiile impuse de caracteristicile și cerințele Ghidului, cât și la ideile și dorințele clientului. Am avut o abordare integrativă în care am susținut în primul rând nevoia de business și potențialul și strategia de dezvoltare a firmei Explocom G.K. Srl.

După o strânsă colaborare începută în  primăvara anului 2020, proiectul a fost finalizat și depus la jumătatea lunii septembrie 2020. În primăvara/vara anului 2021 proiectul elaborat de noi în cadrul programului Dezvoltarea IMM-uri în România, area Inovare Verde în Industrie, a fost desemnat câștigător, valoarea proiectului fiind de 2,723,392 EUR fără TVA, din care valoarea grantului este de 1,771,000 EUR.

Iată ce spune despre colaborarea cu CEPU și despre succesul acestui proiect dl. Geza Kovacs, Manager Explocom GK:

„Firma CEPU a fost aleasă deoarece am văzut posibilitatea de a colabora cu ei. Au fost foarte punctuali și totodată și insistenți. Au văzut mai repede posibilitatea noastră, decât noi înșine. 

A fost o colaborare fructuoasă, asta se vede din rezultate, și a fost o colaborare foarte flexibilă, compactă, deoarece consultantul a  înțeles de la început activitatea noastră și a avut rutina de zi cu zi necesară pentru ca noi să putem implementa proiectul.”

A oferi consultanță în acest domeniu este destul de dificil. Pentru a oferi cele mai bune sfaturi și soluții este necesară învățarea continuă și adaptare rapidă la modificări. De multe ori dificultățile se ivesc chiar din cauza netransparențelor programelor de finanțare.

Însă, cu toate acestea, fondurile nerambursabile, fie ele europene, guvernamentale sau chiar norvegiene, au fost și vor fi întotdeauna  o sursă importantă de finanțare pentru România, pentru antreprenorii, entitățiile românești, chiar dacă încă mulți le critică și sunt sceptici, neîncrezători față de ele. Din fericire, in ultimii 10-12 ani numeroase firme/organizații au pornit pe drumul succesului și s-au dezvoltat cu ajutorul lor. Pentru aceste societăți  o dezvoltare semnificativă, sigură  și continuă era foarte greu de realizat fără aceste fonduri nerambursabile.

Perioada nouă de finanțare 2021-2027 va oferi și mai multe oportunități pentru a obține asemenea finanțări.

Este foarte important ca, fiecare apelant la fondurile nerambursabile, să-și aleagă un program care se asortează cu competențele și preferințele proprii și nu invers. 

Rolul unui consultant este sincronizarea criteriilor de eligibilitate cu șansele maxime de câstig!

Revenind la proiectul nostru câștigător cu firma Explocom G.K. Srl, suntem bucuroși să putem adăuga la portofoliul nostru de succes un asemenea proiect de anvergură și să demonstrăm din nou, că obținerea fondurilor nerambursabile este posibilă, atunci când există un plan de afaceri bine realizat, este voință și se apelează la sfatul unui expert profesionist în domeniu.

Dacă și tu ai o idee de proiect sau dorești să dezvolți o afacere, dacă te gândești să accesezi fonduri nerambursabile, nu ezita să apelezi la o firmă de consultanță cu experiență și află care sunt avantajele fondurilor nerambursabile și dacă acest tip de fonduri sunt soluția de finanțare potrivită pentru tine. 

Pe site-ul nostru găsești informații despre posibilitățile de finanțare a IMM-urilor iar experții CEPU îți stau la dispoziție cu servicii de consultanță personalizate. Aici găsești și opiniile clienților noștri despre colaborarea cu firma noastră.

De la consultanță gratuită pentru verificarea și analiza eligibilității solicitantului, până la elaborarea/depunerea și implementarea proiectelor de finanțare suntem alături de tine și te susținem în realizarea proiectului tău. 

Mult succes tuturor…și cât mai multe proiecte câștigătoare!