Numeroase firme speră că datorită unui proiect european sau a unuia național vor putea realiza investiții importante pentru societate sau vor putea accede pe piețe noi. O parte dintre proprietarii de afaceri ar întocmi proiectele în cadrul firmei, alții ar dori însă să apeleze la un specialist. Dar oare unde merită să-l caute, de unde pot ști asta? În prezent există o mulțime de persoane care se ocupă de elaborare proiecte, dar nu toți au o pregătire corespunzătoare.De data aceasta ne-am propus să-ți prezentăm cele mai importante caracteristici ale unei companii de elaborare de proiecte formată din profesioniști.

 

     1. Are în spate mai mulți ani de experiență

Redactarea câtorva proiecte, respectiv urmărirea apelurilor de proiecte nu este nicidecum de ajuns pentru ca o firmă să pară de încredere. Trebuie să existe numeroase proiecte la care a participat activ, de la început și până la finalul acestuia, nefiind de neglijat nici dacă acestea au avut un succes sau nu.

 

     2. Referințe credibile

Lista clienților cu care a lucrat compania trebuie solicitată încă înainte de încheierea contractului. Dacă totul este în regulă, firma nu are de ce să fie reticentă în a vă furniza o astfel de listă. Și nu va fi o problemă nici dacă potențialul client va suna una-două dintre societățile care apar pe lista primită.

 

     3. Cunoaște apelurile actuale de proiecte…

…și desigur că le și monitorizează. Dacă există vreo modificare – de exemplu, s-a prelungit termenul, s-a schimbat textul ghidului, condițiile de participare –, anunță de îndată clientul, îi spune care sunt recomandările sale. Mai mult decât atât, știe și cam la ce ne putem aștepta în viitor.

 

     4. Are consultanți cu abilități de comunicare bune

Întrucât una dintre condițiile de bază ale elaborării proiectelor este menținerea unui contact strâns cu clienții, contează foarte mult felul în care vorbesc cu clienții consultanții care lucrează în cadrul companiei. Contează chiar și atunci când comunicarea are loc mai ales prin e-mail și telefon. Este aproape imposibil să lucrezi cu un consultant ursuz, sărac la vorbă.

 

     5. Nu are surprize

Compania va cădea de acord cu clientul asupra tuturor condițiilor colaborării încă înainte de elaborarea proiectului, îi va transmite acestuia contractul și oferă posibilitatea unor eventuale modificări. Astfel clientului îi va fi clar încă de la început ce fel de costuri are. Este esențială și garanția pe care societatea o poate oferi pentru cazul în care proiectul nu va fi eligibil din vina consultantului.

 

     6. Este cooperantă

Trebuie să ne ferim de la început de companiile care declară încă de la început că vor rezolva totul. Persoanele care elaborează proiectele se consultă în permanență cu clienții, gândesc împreună, planifică împreună, mai mult decât atât, vor cunoaște îndeaproape și obiectivele și activitățile clientului. Astfel vor exista șanse reale ca în urma colaborării să se nască un proiect personalizat, cu adevărat unic.

 

 

     7. Respectă termenele

Consultanții știu aproape pe de rost care sunt termenele, până când se poate preda proiectul, până când se pot face completări, care este termenul limită pentru decont. Și nu sunt supărați dacă din cauza acestora trebuie să sacrifice un sfârșit de săptămână sau două, sau trebuie să lucreze cu program prelungit.

 

     8. Este atentă și la documente

 doar asupra unui text convingător, ci și asupra verificării tuturor documentelor solicitate, pentru a le atașa întocmai proiectului. Dacă un document nu este în conformitate cu cerințele, solicită un altul, în plus analizează rezultatele financiare și se străduiește să prezinte firma în cea mai avantajoasă lumină.

 

     9. Nu știe totul

O companie care este specializată într-un domeniu, maximum două, pare mai de încredere decât una care susține că se pricepe la toate, și de fapt se pierde în sumedenia de informații.

 

     10. Se concentrează nu doar pe elaborarea proiectului

Nu este fără importanță nici dacă după succesul sau insuccesul unui proiect compania se mai află alături de client sau nu… În primul caz îl ajută la decont – dacă clientul solicită acest lucru; în cel de-al doilea caz caută noi oportunități de finanțare și dacă crede că clientul poate fi interesat de aceasta, oferă informații în acest sens.

Rezumând criteriile de mai sus se poate spune că o societate care apelează la o companie de specialitate va econimisi timp, bani și energie. Dar contează și la care dintre companiile prezente pe piață, motiv pentru care merită să ne informăm în detaliu.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea afacerii tale cu ajutorul fondurilor neramursabile!