Microîntreprinderile din cele 6 județe ale Regiunii de dezvoltare Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava,Vaslui) vor putea obține granturi de câte 50.000-200.000 EUR pentru investiții în afaceri diverse, de la service auto, construcții sau hoteluri până la IT, contabilitate sau cabinete medicale, printr-o linie de fonduri europene pentru care s-a stabilit oficial perioada de înscrieri, în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a publicat pe data de  5 octombrie 2023, Ghidul solicitantului pentru Apelul PR/NE/2023/P1/RSO1.3.1/1 – Investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor (Fișa apelului aici)

Solicitanții eligibili : microîntreprinderi, cu sediul social în regiunea Nord-Est (urban sau rural).

Alocarea financiară disponibilă pentru acest apel de proiecte este de 30 milioane de euro.

Valoarea minimă nerambursabilă este de 50.000 euro, iar maximă de 200.000 euro.

Activități eligibile:

  • lucrări de construire/ extindere/ modernizare a spațiilor de producție/ prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităților generale aferente;
  • achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice;
  • achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare;
  • investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice;
  • activități de marketing și branding.

Cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2023.

Apelul de proiecte este unul competitiv, cu termen limită de depunere și cu un prag de excelență de 80 de puncte în vederea contractării directe. Depunerea proiectelor va fi oprită în situația depășirii unui prag de 300% față de valoarea alocării financiare aferentă apelului de proiecte iar evaluarea se va face în limita acestui prag.

La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/iile de activitate eligibil/e (clasa/e CAEN) vizat/e de investiție, înscris/e în obiectul de activitate, indiferent dacă acesta/ea reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii. Autorizarea codului CAEN vizat de investitie poate exista la momentul depunerii cererii de finanatare sau poate fi realizată ulterior.

În situația în care solicitantul nu are, la momentul depunerii cererii de finanțare, domeniul/iile de activitate eligibil/e (clasa/e CAEN) vizat/e de investiție, autorizat/e la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să autorizeze clasa/ele CAEN vizată/e de investiție, la locul de implementare.

Mai multe detalii AICI

Sursa: ADR Nord-Est