Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunțat  perioada aproximativă în care va fi lansată linia de finanțare POR 2.2. IMM, prin care firmele mici și mijlocii vor putea obține fonduri nermbursabile de maximum 5 milioane de euro pentru investiții, în anumite condiții. Ea a mai declarat că, dacă i se va cere în consultări, va reduce și pragul minim pentru valoarea proiectelor, astfel încât micile afaceri să poată avea acces mai ușor la finanțare.

„La mijlocul lunii noiembrie lansăm definitv apelul care este în consultare acum prin care oferim granturi între 1 și 5 milioane de euro pentru dezvpoltarea capacitățăilor de producție, retehnologizare la întreprinderile mici și mijlocii”, a spus Rovana Plumb, la evenimentul Topul Național al Firmelor Private, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Totuși, Ministerul Dezvoltării Regionale, care gestionează ca autoritate de management Programul Operațional Regional, a menționat că perioada de consultare publică pentru această linie de finanțare durează până pe 23 noiembrie 2018. Abia apoi ar urma să fie lansat ghidul oficial și anunțată o perioadă de depunere de proiecte.

Președintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu, i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, reducerea pragului minim de 1 milion de euro la 500.000 de euro, pentru ca microîntreprinderile și firmele mici să-și poată permite să acopere cofinanțarea proprie obligatorie în program.

Ea a trimis firmele mici și la bănci, pentru a obține credite cu care să-și acopere partea de cofinanțare proprie din proiectele europene. „Avem o relație foarte bună cu sistemul bancar care ne ajută în implementarea instrumentelor financiare. Cunoașteți Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, prin care băncile acordă credite cu garanții neplafonate”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești vor putea obține fonduri europene de maxim 5 milioane de euro fiecare, în anumite condiții, pe proiecte în domenii de afaceri diverse, de la producție de programe IT și jocuri video până la textile și alimentație, prin nouă linie de finanțare 2.2 IMM în cadrul Programului Operațional Regional (POR) .

Dacă până anul acesta, inclusiv, în linia de finanțare europeană POR 2.2 IMM aveam ajutoare de minimis și ajutoare regionale de 200.000 – 1 milion de euro, în propunerea pentru noul apel de proiecte vorbim de ajutoare regionale de 1 milion euro – 5 milioane euro pe proiect. Banii europeni provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, parte a Politicii de coeziune a Uniunii Europene. Ministerul nu a menționat, însă, bugetul total al viitorului apel de proiecte.

Fondurile vor fi disponibile numai în mediul urban, pentru investiții în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov. Nici zona Deltei Dunării (ITI-DD) nu intră în acest apel de proiecte aflat în pregătire, dar de regulă se face un apel separat pentru ITI-DD.

În funcție de dimensiunea firmei și de regiunea de dezvoltare în care se face investiția, solicitantul trebuie să contribuie și el cu un anumit procentaj din valoarea eligibilă a proiectului, fără TVA.

Despre acest program puteți citi mai multe informații AICI.