Companiile care au un proiect de investiții de minimum 1 milion de euro pot accesa finanțări nerambursabile prin Schema de Ajutor de Stat – HG 807/2014, având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie. Depunere proiectelor este continuă!

Finanțarea nerambursabilă acoperă 50% din investiții pentru toate județele din România, cu excepția zonei de Vest (județele Arad, Timiț, Caraț, Hunedoara) și a județului Ilfov, ce primesc doar 35%, precum și Bucurețti, unde sprijinul acordat este de doar 10%. 

Pot participa la acest tip de finanțare atât start-up-uri cu un capital de minim 100.000 lei, cît și IMM-uri și companii mari, cu peste 249 angajati, din domenii precum producție, servicii de depozitare, activități medicale, hoteluri, etc.

Condiții de participare:

– trebuie sa fie inregistrate potrivit Legii societatilor nr. 31/1991

– să realizeze o investiție în România într-un domeniu de activitate considerat eligibil

– să facă dovada viabilității și eficienței economice a proiectului de investiții pe baza planului de afaceri

– să nu fie „întreprindere in dificultate”, nici să nu se afle în insolvență, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității.

– să nu fi efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aiba loc investiția în ultimii 2 ani, precum  nu vor face acest lucru timp de 2 ani dupa finalizarea investiției finanțate.

Una dintre condițiile care trebuie respectate de toate companiile ce primesc acordul de finanțare este ca echivalentul sumei primite ca grant să fie plătit către stat sub formă de taxe și impozite (salarii, profit ori la bugetul local) în termen de 5 ani!

Cheltuielile eligibile referitoare la active corporale sunt costurile fara TVA, aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale si necorporale, precum si cheltuielile legate de inchirierea constructiilor, aferente realizarii investitiei initiale.

Mai multe detalii  AICI

Investițiile pot fi finalizate până în august 2023 .