În Ședința de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobată procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile întreprinderilor care solicită ajutor de stat în baza Programului prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare şi susținere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

Programul, care se adresează companiilor care fac investiții în industria alimentară, s-a publicat cu tot cu grila de punctaj, lista limitelor granturilor pe județe și alte anexe.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va fi cea care va deschide pe site-ul său sesiunea de înscriere a companiilor în programul Investalim.

Prin programul INVESTALIM creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români”, a declarat ministrul Florin BARBU.

Intensitățile maxime ale ajutorului atât pentru întreprinderile mari, cât și pentru întreprinderile mici și mijlocii, se stabilesc conform prevederilor Anexei proiectului de act normativ și nu pot depăși 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie.

Procesatorii de produse alimentare care fac investiții sumplimentare de minimum 2,5 milioane de lei în unități de producție vor putea obține ajutoare de stat de maximum 30%-70% din valoarea eligibilă a investiției, în funcție de județul în care se face investiția.

Municipiul București este exclus de la finanțare, iar anumite localități din județul Ilfov sunt incluse în schemă cu procente maxime de numai 35% sau 45%, ajutor de stat din valoare investiției.

Județele finanțabile cu cele mai mici ajutoare de stat sunt Timiș și Arad, cu maximum 30% intensitatea sprijinului.

Județele cele mai avantajate sunt Prahova, Galați, Dolj și Gorj, care beneficiază de intensitate maximă a ajutorul de stat de 70%.

Astfel, valoarea maximă a ajutorului de stat ce va putea fi acordat companiilor este între 24,75 milioane euro și 57,75 milioane de euro, în funcție de județul investiției. Ajutorul minim pleacă de la 150.000-350.000 de euro pe plan de afaceri, în funcție de județ.

Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.

Conform grilei de punctaj (anexa 2 la procedură), vor primi din start 20 de puncte în plus investițiile în:

  • CAEN 1011 — Producția și conservarea cărnii;
  • CAEN 1012 — Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre;
  • CAEN 1013 — Fabricarea produselor din carne (inclusiv carne de pasăre);
  • CAEN 1039 — Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;
  • CAEN 1081 — Fabricarea zahărului

Vor fi favorizate și firmele care fac o investiție de valoare cât mai mare, deci din start companiile mari sunt avantajate în schemă.

Firmele deja existente și investițiile în extinderea sau diversificarea producției unităților existente primează în fața startup-urilor și a investițiilor inițiale noi.

De asemenea, primesc punctaj mai mare investițiile din județele cu intensitate mai mare. Prin urmare, dacă faci investiția în Timiș, Arad sau Ilfov, nu numai că ești nevoit să pui aport propriu mai mare în planul de afaceri, dar mai pierzi și puncte prețioase și riști să ratezi din start finanțarea.

Mai primesc punctaj suplimentar companiile cu rentabilitate a cifrei de afaceri pe ultimele exerciții financiare peste 1% și cele care au capital social peste 500.000 de lei.

ntreprinderile au obligația de a prezenta dovada existenței sursei de finanțare din resurse proprii, de cel puțin 25% din costurile eligibile ale proiectului de investiție, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public, în termen de 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare.

În vederea plății ajutorului de stat, întreprinderea transmite la AFIR cererea de plată a ajutorului de stat și formularul de decont, însoțite de documente justificative.

Virarea efectivă a ajutorului de stat se face de către AFIR în termen de 30 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă și a fost efectuată verificarea la fața locului.

Ajutorul de stat se poate plăti până în anul 2031 în baza acordurilor pentru finanțare emise și se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul AFIR, în limita bugetului anual alocat Programului.

Informații suplimentare:

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro (590 milioane euro), respectiv echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual (147,5 milioane euro).

Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Prin această schemă vor fi construite unități de procesare în următoarele domenii:

  • Prelucrarea și conservarea cărnii
  • Industria peștelui
  • Industria cartofilor
  • Domeniul sucurilor din fructe și legume
  • Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor
  • Fabricarea uleiurilor și grăsimilor
  • Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor
  • Fabricarea produselor de morărit
  • Fabricarea pâinii
  • Fabricarea zahărului

Investițiile realizate în cadrul Programului INVESTALIM trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale:

a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;

b) să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

c) să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliți;

d) să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;

e) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiții conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.

f) întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.

sursa: MADR