Programul Start-up Nation, ajuns acum la cea de-a treia ediție și este cea mai importantă soluție de finanțare a afacerilor debutante. Așa cum se arată și din analizele statistice ale edițiilor din anii precedenti, programul Start-up Nation s-a bucurat de o popularitate mare, oferind o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei antreprenorilor din România. 

S-au depus peste 40.000 de cereri de finanțare în perioada 2017-2019, dintre care aproximativ 18.000 fiind selectate, astfel, programul de finanțare a generat un interes fără precedent.

În anul 2022, antreprenorii pot solicita din nou un ajutor nerambursabil de până la 200.000 de lei ce poate fi utilizat pentru achiziția de echipamente tehnologice, autoturisme electrice, dotări și cheltuieli de digitalizare, investiții verzi, dar și pentru plata salariilor și a chiriei pentru primul an de activitate.

În cadrul ediției Start-Up Nation 2022 cele mai mari șanse de finanțare le vor avea activitățile de producție și cele din sfera industriilor creative, conform criteriilor de selecție anunțate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Astfel, vă prezentăm mai jos câteva idei de afaceri, care au șanse mari de finanțare în cadrul Start-Up Nation 2022:

Producție de fier forjat

Producția de fier forjat se desfășoară în baza codului CAEN 2511. Cererea pentru produsele din fier forjat este direct legată de sectorul construcțiilor rezidențiale, aceasta reprezentând cea mai mare parte a pieței potențiale de desfacere, clienții fiind magazinele de materiale de construcții sau amenajări și persoanele fizice care achiziționează în mod direct de la producător subansamble sau ansamble complete realizate din fier forjat.

O activitate de producție a fierului forjat face necesară achiziția de utilaje și echipamente tehnologice într-un procent mai mare de 60% (recomandat 80-90%) din valoarea maximă a ajutorului acordat.

stalpi fier forjat

Brutărie, patiserie, panificație

Produsele de brutărie, patiserie și panificatie sunt apreciate de către consumatori pe toată durata anului, fără a fi afectate de sezonalitatea specifică altor domenii de activitate, activitatea desfășurându-se sub codul CAEN 1071.

Investiția necesară înființării unei astfel de afaceri, cuprinde cuptoare, malaxoare, mașini pentru preparat creme, mașini de feliat, etc., dar și alte ustensile necesare în fluxul tehnologic specific.

brutar cu paine

Agenție de publicitate

O agenție de publicitate își desfășoară activitatea în baza codului CAEN 7311, o activitate cu  șanse foarte mari de a primi finanțare prin Start-Up Nation 2022.

Agentia își poate achiziționa echipamente IT, soluții software și poate realiza alte cheltuieli menționate în pachetul digital (voucherul de digitalizare), precum crearea unui site web de prezentare.

Tăierea și rândeluirea lemnului

Inființarea unui atelier de tăierea și rândeluirea lemnului (cod CAEN 1610) este o altă idee de afacere ce poate fi finanțată cu succes prin intermediul Start-Up Nation 2022.

Pot fi achiziționate utilaje și echipamente de ultimă generație, astfel încât activitatea de prima prelucrare de lemnului să ofere și o satisfacție profesională pentru întreprinzătorii care o practică.

randeluire lemn

Producția de uși și ferestre termopan

Activitățile de producție a materialelor din plastic pentru construcții, precum uși, ferestre sau pardoseli se încadrează în codul CAEN 2223, având de asemenea șanse maxime de finanțare în cadrul Start-Up Nation 2022, putând fi incluse în cadrul planurilor de afaceri achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, decontarea utilităților înregistrate în procesul de producție, dar și alte cheltuieli precum realizarea unui site web de prezentare sau cheltuieli de promovare a afacerii.

Fabrică de mobilă

Fonduri nerambursabile pot fi obtinute și de către antreprenorii care vor să-și înființeze o fabrică de mobilă în baza codului CAEN 3109, pentru achizitia de utilaje și echipamente pentru producția de canapele, fotolii, scaune, bănci, mobilier complet pentru dormitoare sau sufragerii, etc.

Astfel, atingerea și depășirea procentului de 60% (recomandat 80%) necesar obținerii punctajului maxim în cadrul grilei de evaluare va fi ușor de realizat pentru antreprenorii din acest domeniu de activitate.

fabricare mobila

Tipografie

Inființarea unei tipografii, cod CAEN 1812,  poate fi finanțată prin intermediul Start-Up Nation 2022 cu până la 200.000 de lei. Antreprenorii, pentru a avea șanse maxime de câstig, trebuie să aloce cel puțin 60% (recomandat 80-90%) din bugetul investiției către achiziția de utilaje și echipamente tehnologice precum:

-mașină de tipărit;

-echipamente pentru capsat;

-mașini de fălțuit și ștanțat;

-mașini de broșat.

tipografie

Produse lactate și brânzeturi

Produsele de lactate sunt de asemenea apreciate de către consumatori pe toată durata anului, fără a fi afectate de sezonalitatea specifică altor domenii de activitate, activitatea desfășurându-se sub codul CAEN 1051.

Pentru realizarea fluxului tehnologic în cadrul acestei activități, se pot integra o gamă foarte largă de utilaje, echipamente, aparatură, dotări, etc., ele putând ridica ponderea de investiții tehnologice cu mult peste 60% din investiția totală.

Fabricarea de articole textile

Producția de articole textile se încadrează în codul CAEN 1413, pentru care antreprenorii pot solicita sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei, această activitatea câștigând o pondere din ce în ce mai mare pe piața națională și internațională prin obținerea produselor textile din material de calitate.

Pentru șanse maxime de finanțare, bugetul proiectului trebuie să includă cheltuieli cu achiziția de utilaje și echipamente precum:

– echipamente pentru măsură și desen;

– echipamente pentru tăiat;

– echipamente pentru cusut;

– echipamente pentru călcat;

– etc.

Recuperarea materialelor reciclabile sortate

O afacere cu perspective promițătoare în viitor este activitatea de recuperare a materialelor reciclabile, cod CAEN 3832. Utilajele necesare desfășurării acestei activități pot fi finanțate prin intermediul Start-Up Nation 2022 cu până la 200.000 de lei. Antreprenorii, pentru șanse maxime de câștig, trebuie să aloce cel puțin 60% (recomandat 80-90%) din bugetul investiției către achiziția de utilaje și echipamente tehnologice. Direcții vizate :

-echipamente pentru tratarea deșeurilor

-stații de transfer deșeuri

-sortare și tartare mecanică deșeuri

-bio stabilizare / compostare / bio uscare

-sisteme integrate de producere combustibil anternativ

-reciclare DEEE

-reciclare deșeuri din construcții și demolări

-reciclare anvelope

-etc.

Deasemena sunt și alte activități cu șanse mari de câștig, precum: realizare soft, producție mezeluri, activități de arhitectură și de inginerie, diferite activități medicale, activități iT, etc.

OBSERVAȚIE :

Este foarte important de reținut și faptul că, punctaj bun putem obține prin integrarea în investiție al unui “component de dezvoltare durabilă”, cum ar fi: sistem fotovoltaic pentru curent electric, panouri solare pentru apă caldă, pompe de căldură, etc.

Lista tuturor activităților eligibile în cadrul programului Start-Up Nation 2022 poate fi consultată AICI

Vă dorim mult succes pentru accesarea fondurilor nerambursabile!