Guvernul a anunțat Comisia Europeană că „are în vedere” lansarea schemei HoReCa 2 în anul 2022, cu ajutoare de stat pentru firmele din acest sector precum restaurante, pensiuni, hoteluri, agenții de turism.  

„Pentru a sprijini industria HoReCa, se are în vedere lansarea unei noi ediții a programului destinat acestui sector. Schema de ajutor, instituită prin OUG nr. 224/2020 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale, cu modificările și completările ulterioare, s-a finalizat, până la 27 ianuarie 2022, fiind solicitată finanțare de către 10.185 de operatori economici, din care au fost selectați 8.294 operatori, valoarea contractelor ajungând la 2,13 miliarde de lei” -a transmis Guvernul Comisiei Europene, prin PNR 2022.

În planul adoptat de Guvern sunt enumerate și alte programe de finanțare a IMM-urilor, derulate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), printre care și Start-Up Nation 2022.

„Primul program vizat este Start-Up Nation România, ediția a treia, care prevede o alocare de 200.000 lei per proiect, bugetul total prevăzut pentru anul 2022 fiind de 520,03 mil.lei. Ediția din acest an urmărește stimularea antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație, training, mentorat și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii, precum vouchere de digitalizare” – spune Guvernul în PNR 2022.

De asemenea, „se are în vedere reluarea, precum și implementarea unor programe noi destinate sprijinirii diverselor sectoare ale mediului de afaceri”, instituite în baza legii nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, fiind prevăzute alocări financiare în acest scop în legea bugetului de stat nr. 317/2021 pe anul 2022:

  1. a) Programul național multianual de micro-industrializare (bugetul prevăzut pentru anul 2022 – 50 mil.lei). Măsura va asigura și deducerea până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii, precum vouchere de digitalizare.
  2. b) Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Măsura vizează stimularea comerțului on-line, precum și a digitalizării, inclusiv prin acordarea de vouchere în acest scop (buget prevăzut pentru anul 2022 – 50 mil. lei). Aceste două programe au fost supuse procesului de dezbatere publică la 31 martie 2022.
  3. c) Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (bugetul prevăzut pentru anul 2022 – 157,6 mil lei).
  4. d) Programul național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri va sprijini înființarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali, precum autorități publice și companii (bugetul prevăzut pentru anul 2022 – 5 mil. lei).
  5. e) Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului (bugetul prevăzut pentru anul 2022 – 1 mil lei).
  6. f) Programul pentru organizarea târgului întreprinderilor mici și mijlocii (bugetul prevăzut pentru anul 2022 – 1 mil. lei).

Descarcă de AICI Planul Național de Reformă 2022

sursa: startupcafe.ro