Începând din 2007 mii de întreprinderi mici si mijlocii au profitat de oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile.

S-au realizat idei de afaceri pentru care nu exista buget sau greu s-ar fi găsit resursele financiare necesare dar cu ajutorul fondurilor nerambursabile şi-au atins scopul.

Au fost înfiinţate exploataţii agricole, plantaţii de vie, brutării, fabrici de procesarea laptelui, ferme de animale, fabrici de mobilă, grădiniţe, ateliere de service auto, firme IT, etc. , iar unii  şi-au dezvoltat afacerea deja existentă prin achiziţii de echipamente de lucru sau diversificarea produselor fabricate  şi prin eficientizarea sistemului informatic.

Scopul programelor de finanţare a fost creşterea competitivităţii microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii precum şi crearea de locuri de muncă.

În continuare va prezentăm câteva exemple de succes în susţinerea afirmaţiei că aproape orice iniţiativă se poate implementa din fondurile nerambursabile dar şi câteva exemple pentru ce nu se dă finanţare.

 

        Energia solară în centrul atenţiei

Un inginer din Piteşti a primit  finanţare nerambursabilă din fonduri naţionale şi europene  de peste 160.000 de euro ca să afle cum poate fi construit cel mai eficient sistem de captare a energiei solare.

După definitivarea studiului inginerul a afirmat că populaţia şi firmele ar putea deveni independente de furnizorii de energie dacă ar folosi aliaje la sistemele de energie regenerabile, deoarece alocarea îmbunătăţeşte calitatea metalelor.

Inginerul de 51 de ani a analizat rezultatele experimentelor la Facultatea din Piteşi, dar înainte să obţină finanţare experimentele aveau loc în garajul casei lui.

 

energie solara

 

         Pasionaţii de foto-video și realitate virtuală

Se demarează din ce în ce mai multe afaceri pe activitatea foto-video.

Un tânăr de 31 de ani din Vaslui vrea să devină regizor de film şi datorită fondurilor europene nerambursabile a făcut un pas mare către realizarea acestui vis.

A cumpărat aparate de fotografiat şi de filmat profesioniste, apoi şi-a dotat propriul studio foto-video.

Valoarea totală a proiectului a fost de 13858 de euro din care 9700 de euro a fost alocat din fonduri europene.

Un antreprenor a deschis în București nu demult o sală de jocuri în realitate virtuală, prin programul StartUp Nation .

El susține că afacerea sa este cel mai mare spațiu de realitate virtuală din România.

Pasionat de aplicațiile acestei tehnologii în diverse domenii (psihoterapie, educație, training, medicină, etc), antreprenorul și-a dorit inițial să deschidă un cinematograf VR, însă din cauza licențelor costisitoare a renunțat.

A folosit banii câștigați pentru a achiziționa tehnologia necesară afacerii lui.

De asemenea, și-a construit un site web, precum a achiziționat și sistemul de supraveghere video, software-urile necesare și licențele comerciale pentru folosirea aplicațiilor.

 

realitate virtuala

 

         Materia primă: lemnul

O firmă din Bacău , înfiinţată în martie 2016, din fonduri europene, promite simplificarea şi scurtarea procesului de prelucrare a lemnului.

Distribuie şi comercializează utilaje industriale de prelucrarea lemnului  pe teritoriul României şi transportul şi montarea acestora  face gratuit.

Participă la multe expoziţii prin care se face şi mai cunoscut.

 

Vrei să-ți dezvolți afacerea? Ai o idee de afacere și ai nevoie de finanțare? Solicită o consultanță GRATUITĂ!

 

         Sănătatea în centrul atenţiei

Un stomatolog de 42 de ani a înfiinţat un centru medical din fonduri europene intr-o comună la 10 kilometrii de Iaşi.

El lucrează ca şi stomatolog iar tatăl său de 69 de ani tratează pacienţi cu probleme cardiace.

Deşi a avut mai multe proiecte câştigate pe fonduri UE, anul 2011 şi 2014 au fost decisive pentru cariera sa, deoarece a beneficiat în total, de o finanţare de 157 000 de euro, sumă din care a dotat centrul medical cu aparatură performantă.

 

dentist

 

          Cultivarea ciupercilor la superlativ

Un tânăr din Sâncraiul de Mureş în 2012 a început să cultive ciuperci la scară largă bazându-se pe fondurile europene, dar a avut deja experienţă şi înainte să primească finanţare.

Lucrează conform normelor europene reușind să încheie contracte cu magazinele din Târgu-Mureş, unde se comercializeză ciuperci Champignon şi Pleurotus cultivate de el.

 

          Dezvoltarea afacerilor tip francize

În Statele Unite ale Americii sistemul francizelor este răspândit dar şi în România începe să prindă teren.

Din fonduri nerambursabile unionale şi naţionale s-au dezvoltat reţele de restaurante, de prestări servicii, de cafenele sau unităţi comerciale şi încep să devină din ce în ce mai cunoscute.

Ce înţelegem prin franciză?

Oriunde s-ar afla locaţia, în toate unităţile găsim aceleaşi produse, de aceeaşi calitate, primim aceleaşi servicii, chiar şi mobilierul sau uniforma angajaţilor este la fel.

 

         Câteva afaceri nu primesc finanţare

Deşi cei care se ocupă de spiritism, de astrologie sau de tarot au afaceri înregistrate oficial, nu pot solicita finanţare.

Finanţatorii nu agreează nici agenţiile matrimoniale, sau agențiile de imobiliare, ei trebuie să susţină afacerea din resurse financiare proprii.

Chiar dacă sunt impuse anumite condiţii de participare şi trebuie parcurs cu mare atenţie lista cheltuielilor eligibile şi a cheltuielilor neeligibile, totuşi aproape orice idee de afacere poate primi finanţare.

 

tarot

 

Aşa cum reiese din exemplificările de mai sus, se poate obţine finanţare pentru activitate de cercetare legată de  energia regenerabilă, studio foto-video, comercializarea utilajelor de prelucrarea lemnului, cabinete medicale, dezvoltare rurală, agricultură sau pentru înfiinţarea reţelelor comerciale.

Dacă există ideea, este nevoie doar de un apel de proiect potrivit şi persoane pricepute care ne pot ajuta şi cu redactarea proiectului de finanţare. Există multe oportunități și în 2018.

Vă dorim mult succes!

 

Solicită o consultanță GRATUITĂ!