,, În România, 7 din 10 întreprinderi mici şi mijocii locale se autofinaţează, 2 sunt bancabile şi una accesează fonduri europene…”- a declarat în aprilie  2018 Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Şi de aici reiese clar, că doar 1% din IMM-uri solicită finanţare nerambursabilă, deşi în sesiunea 2014-2020 România beneficiează de aproximativ 42 de miliarde de euro.

Care poate fi motivul lipsei de interes? Printre altele, lipsa de informaţii, procedurile complicate ale sistemului de finanţare, uneori părerile şi criticile aspre aduse sistemului pot influenţa posibilii ineresaţi.

Care este scopul UE cu proiectele de finanţare?

IMM-urile reprezintă peste 95% din companiile europene, de aceea UE nu poate să trecă cu vedere sprijinirea, dezvoltarea acestora.

Cu fondurile ce se pot obţine prin proiectele de finanţare îndeamnă întreprinzătorii la inovare şi creare de locuri de muncă.

Totodată sprijină egalitatea de şanse şi dezvoltarea  sustenabilă a ramurilor economice deficitare, de ex: sectorul agricol, precum şi promovarea afacerilor pe pieţele internaţionale.

Când merită să depui un proiect de finanţare?

Merită să soliciţi finanţare dacă activitatea are nevoie de utilaje performante sau dacă sistemul informatic este depăşit, punctul de lucru necesită modernizare, extindere sau dacă e nevoie de incă un spaţiu pentru activitate, dacă este nevoie de diversificarea produselor sau a serviciilor.

Dar fondurile europene sunt utile și atunci când recrutăm forță de muncă nouă sau trimitem actualii angajați la cursuri de formare profesională.

Deocamdată majoritatea firmelor se străduieşte să se descurce din resurse proprii, chiar dacă ani de zile lucreză zi şi noapte să procure sumele necesare pentru a-şi pune planurile în aplicare.

În cazul în care întrprinzătorul doreşte să-şi susţină investiţiile din fonduri nerambursabile, este important să aibă un plan de afacere bine conturat pe baza căruia să se identifice apoi programul de finanţare potrivit.

Bilanţul unui deceniu

Din 2007, de la aderarea României la UE mii de întreprinzători au depus proiecte şi şi-au achiziţionat echipamente tehnologice, utilaje performante la jumătate sau la un sfert de preţ.

Majoritatea au apelat la programe de finanțare deminimis, solicitând o finanţare mai mică, până la 200.000 de euro.

Sumele câştigate au fost investite în producție, diferite servicii, agricultură, cercetare-dezvoltare, în marketing, participare la târguri internaţionale, dezvoltarea turismului rural, etc.

Au fost şi programe de finanţare prin care se puteau obţine 1,5 milioane de euro pentru extinderea punctului de lucru, achiziţie de utilaje sau pentru activităţile diferitelor ramuri industriale.

Sume mai mari de 1,5 milioane de euro se puteau obţine în domeniul turismului sau pentru dezvoltarea sectorului energetic.

 

 

Afacerile finanţate sunt variate

Se poate afirma că aproape orice idee de afacere are un program de finanţare corespunzător iar lista activităţilor finanţate este foarte lungă.

Sumele au fost investite în plantaţii de flori, piscicultură, viticultură, agricultură, panificaţie, industria alimentară, fabrică de mobilă, diferite servicii, fabrică de încălţăminte, comerț, sisiteme IT, grădiniţă nemaivorbind de investiţiile pentru modernizarea, dezvoltarea afacerilor existente.

Nu putem neglija nici aspectul creării locurilor de muncă: conform unei statistici din mai 2017, de la aderarea din 2007 datorită programelor de finanţare au fost create 51000 de noi locuri de muncă.

Obstacole la care mulţi nu se gândesc

Solicitantul trebuie să cunoască foarte bine prevederile programului de finanțare, în caz contrar se poate întâmpla că în proiect trece şi cheltuieli care nu sunt eligibile.

Astfel de cheltuieli ar putea fi accize, taxe, cheltuieli vamale, prime, recompense materiale sau plăţi compensatorii.

Totodată este important ca solicitantul să aibă în regulă documentele ce trebuie ataşate la dosar şi să fie informat cât este contribuţia proprie la investiţie, să-şi ia angajamente realizabile, pe care apoi le va putea respecta referitor la previziunile financiare.

Cine poate oferi ajutor

Sunt care se apucă să-şi facă proiectul de unul singur sau trasează sarcina unui angajat, dar dacă simţiţi că nu faceţi faţă acestei situaţii care vă ia mult timp, adresaţi-vă unui specialist, care vă va îndruma în labirintul procedurilor.

Este important să alegeţi o persoană care îşi cunoaşte bine meseria nu doar se laudă cu lozinci pompoase.

Fondurile nerambursabile pot fi un ,,colac de salvare,, pentru afacerile mici sau mijlocii care se luptă pentru supravieţuire sau visează la dezvoltarea activităţii.

Sumele necesare pentru investiţii se pot asigura şi din resurse proprii dar presupune multe sacrificii şi strădanii iar succesul încă nu este garantat.

Cu fondurile nerambursabile, indiferent de suma câştigată, solicitantul poate economisi sume importante cu care poate continua investiţiile.

Pentru asta este nevoie de o viziune clară asupra sistemului de finanţare, de o consiliere specializată şi de o idee de afecere viabilă.

 

Vă dorim mult success în realizarea visurilor Dvs.