Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prelungit, pentru a doua oară, sesiunile de înscrieri la granturile în valoare totală de 500 de milioane de euro din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), destinate firmelor românești care vor să investească în echipamente de energie regenerabilă și eficientizare energetică și în reabilitarea termică a clădirilor industriale, pe fondul lipsei de solicitanți.

Noile termene de înscrieri pe portalul de granturi IMM Recover sunt:

  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor în cadrul programului operațional infrastructură mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2641/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, sesiunea era programată pentru perioada 11-26 octombrie 2022, apoi s-a prelungit o dată pentru 9 noiembrie, pentru ca acum să se mai prelungească și a treia oară.
  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2640/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, Înscrierile în sistemul de granturi IMM Recover erau programate în perioada 13- 27 octombrie, apoi s-au prelungit până pe 10 noiembrie, dar acum s-au mai prelungit o dată.
  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor pentru  sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2639/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial,  perioada de înscrieri fusese 18 octombrie – 1 noiembrie 2022, dar apoi s-a prelungit o dată până pe 15 noiembrie, pentru a acum să se prelungească și a treia oară.

Cerințe complicate, aplicanți foarte puțini

La început firmele românești s-au arătat interesate de finanțările de 500 de milioane de euro, din bani europeni, promise de Guvern, mai ales în contextul crizei energetice actuale, pe fondul războiului din Ucraina.

Când au văzut, însă, ghidurile de finanțare realizate de Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, atât antreprenorii, cât și consultanții pentru finanțări s-au cam speriat de cerințele complicate impuse de stat într-un timp atât de scurt pus la dispoziție pentru a aplica.

Situația la zi a înscrierilor, până miercuri, 9 noiembrie 2022, era:

  • La prima linie de finanțare, POIM – Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri , abia s-au înscris 5 solicitanți.
  • La ajutoarele de minimis de max. 200.000 EUR pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari, s-au depus abia 28 de proiecte.
  • La cea de-a treia linie de fonduri POIM, ajutoarele de stat destinate producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, abia s-au depus 19 proiecte.

Descarcă documentele

Sursa: MIPE