Akár egymillió eurót is megpályázhatnak a hazai kis- és középvállalkozások a 2014-2020-as Regionális Operatív Program utolsó szakaszában.

A POR 2.2-es program keretén belül a KKV-k 200 ezer és 1 millió euró közötti, maximum 70 százalékos támogatást hivhatnak le. A pályázati kiírás a 2017. január 3.-a előtt létrehozott, 2017-es és 2018-as évet nyereséggel záró, legalább 3 és legtöbb 249 alkalmazottal rendelkező vállalkozásoknak szól. Az egyéni vállalkozási formáknak (PFA, II, IF, stb) most nincs erre lehetőségük.

Nagyon fontos, hogy a vállalkozásnak nem kell régiséggel rendelkeznie az adott területen, a POR 2.2 új tevékenységek indítását is támogatja az adott cégen belül.

Az uniós vissza nem téritendő támogatást befektetések megvalósítására folyósítják a következő területeken: gyártás, termelés, szolgáltatások (beleértve az IT-szektort is), turizmus és építőipari cégek.

Vannnak olyan aktivitások amelyekre most nem lehet pályázni, pl: kereskedelem, élelmiszeripar, halászat, mezőgazdaság. Ám ha például egy eddig csak kereskedelemmel foglalkozó cég új termelőegységet vagy szolgáltatásokat szeretne, az indításához szükséges befektetésre már kérhet támogatást.
A mikro- és kisvállalatok (3 – 50 alkalmazott) csak városi környezetben pályázhatnak, a közepes vállalkozások (50 – 249 alkalmazott) indulhatnak vidéki (községek és hozzájuk tartozó falvak) és városi környezetben egyaránt.  Amennyiben a pályázó a támogatást eszközbeszerzésre igényli (nem építkezik), akkor rendelkezésére kell hogy álljon egy megfelelő helyszín, ahová a gépeket üzembe helyezik. A helyszín lehet a vállalkozás saját tulajdona vagy bérelt ingatlan. Amennyiben a pályázó építkezni szeretne (új épület, felújítás vagy bővítés), akkor a befektetés helyszíne egy beépíthető telek kell hogy legyen. Ezt városrendezési bizonylattal (certificat de urbanism) kell igazolni, valamint az ingatlannak a cég tulajdonában kell lennie. Szintén fontos feltétel, hogy az ingatlanon nem lehet banki vagy egyéb teher, ez kizáró ok.
Ami a finaszirozást illeti megnyert pályázat esetében: egyrészt 40 százalékos előleget is lehet igényelni, és ezen túl a közvetlen kifizetések rendszere is működik. „Ez azt jelenti, hogy egy pályázat keretében elszámolt számla értékéből a pályázónak csak az önrészét kell kifizetnie, és a fennmaradó 70 százalékot közvetlen kifizetésre lehet kérni a finanszírozótól. Tehát a vállalkozónak nem szükséges, hogy a teljes befektetés megvalósításához szükséges pénze meglegyen, amelyből utólag visszakap 70 százalékot, hanem ténylegesen működik az, hogy csak az önrésszel rendelkezik, és a pályázati összegeket közvetlen kifizetéssel folyamatosan igényli” .
Egyes kritériumok  teljesítése nagyban növeli a siker esélyeit:
 – a befektetés új termékek, szolgáltatások bevezetéséhez vezet
 – a pályázó a befektetés mellett megújuló energiaforrásokra, ISO standardok bevezetésére, szoftverekre is pályázik
 – pozitiv mérlegeredmények (2017, 2018)
 – nincs adosság az állam fele
 – legalább 1 hátrányos helyzetűeknek fenntartott munkahely teremtése.

Sokan úgy gondolják, hogy kár fáradozni, mivel  a bürokráciának meg egyéb tényezőknek köszönhetően ugysincs esélyük nyerni, pedig sikeres pályázó szép számmal akadt az elmúlt időszakban is: csak ebben a pályázati programban már több, mint 600 cég írta alá országszerte a finanszírozási szerződést és a hamarosan megnyíló (október-novenber 2018) pályázati felhívás szép számmal fogja bőviteni a sikeres pályázok névsorát.

Sok siker kivánunk mindenkinek az eredményes pályázáshoz!