Lehet még jelentkezni a CRITBIZ vállalkozásfejlesztési programba, amelyben ingyenes vállalkozói képzéseket kínálnak, a legjobb 48 üzleti terv pedig 40.000 euróig terjedő, vissza nem térítendő támogatásban részesül – hívták fel a figyelmet a projekt lebonyolítói.

Ahhoz, hogy valaki részt vegyen az üzleti tervek versenyén, fontos, hogy július 31-ig regisztráljon; a július 31. után regisztrálók számára nem tudják garantálni, hogy időben el tudja végezni a képzést és kidolgozni az üzleti tervét.

Ki jelentkezhet?

  • 18 és 64 év közöttiek,
  • akik az északnyugati régióban (Beszterce, Máramaros, Kolozs, Bihar, Szilágy és Szatmár megye) állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek,
  • az elmúlt 5 évben nem vettek még részt EU-s vagy román állami forrásokból támogatott vállalkozói programban
  • a kreatív iparágak vagy az IT területén szeretnének ÚJ vállalkozást indítani, városi környezetben.

Az utóbbi feltétel nem zárja ki azokat a pályázókat, akiknek már van működő vállalkozásuk vagy PFA-juk. A vállalkozói képzéseken részt vehetnek, egyetlen kitétel, hogy amennyiben elnyerik a vissza nem térítendő támogatást, a szerződés aláírásának pillanatában nem lehetnek többségi tulajdonosok más cégben. Az elnyert támogatás pedig kizárólag az új vállalkozás megalapítására és működtetésére lehet felhasználni.

A CRITBIZ vállalkozói képzések első fele hétvégén zajlik, második fele pedig hétköznap délutánonként megegyezés szerint. A képzések dátumát itt lehet megtekinteni. 

Fontos: a programba való jelentkezéshez nem szükséges, hogy kész üzleti terve legyen a jelentkezőnek, a képzés folyamán ezt is gyakorolni fogják. Az üzleti terv első vázlatának a vizsgára kell elkészülnie, amellyel a képzési folyamat lezárul. A sikeres vizsgázók az Országos Képesítési Hatóság (ANC) által elismert vállalkozói oklevelet kapnak. A vizsga után még 30 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a jelentkezők üzleti tervüket véglegesítsék, és benevezzék az üzleti tervek versenyére.

A versenyre az ősz folyamán kerül majd sor, és kétfordulós lesz. Első fordulóban minden megyéből a zsűri pontozása után kialakult sorrend szerint a 15 legjobb üzleti terv méretkezik meg a megyei pitchversenyeken, és megyénként 4 üzleti terv nyeri el a 40.000 euróig terjedő támogatást. A második fordulóban már a teljes régió további legjobb üzleti tervei versenyeznek külön IT és külön kreatív iparágak kategóriában. Ekkor további 24 üzleti terv nyeri el a vissza nem térítendő támogatást, úgy, hogy a végső 48 új vállalkozásból 24 az IT, 24 pedig a kreatív iparágak területén jöjjön létre.

Az érdeklődők itt regisztrálhatnak. A támogatott CAEN-kódok listáját itt böngészhetik, a gyakori kérdések menüpontban pedig még több információt lehet szerezni a programról. Bármilyen további kérdés esetén felvehetik a kapcsolatot a program lebonyolítóival az info@critbiz.ro címen vagy a Facebookon.

A CRITBIZ programot a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) bonyolítja le a PONT Csoporttal és Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben, az Európai Szociális Alap finanszírozásával, a romániai Humán Tőke Operatív Program 2014-2020 keretében.
forras: maszol.ro