Romániának mintegy 54 milliárd euró tiszta bevétele volt az elmúlt 16 esztendőben a Brüsszelből érkező uniós támogatások révén. Az uniós források egyik fő kedvezményezettje a mezőgazdaság.

Nyolcvan milliárd euró uniós támogatást tudott felhasználni Románia az elmúlt 16 esztendőben. A 2007-es európai uniós csatlakozás óta Bukarest összesen 26,4 milliárd eurót fizetett be a közös kasszába, így az ország tiszta nyeresége 53,6 milliárd euró. Belépése után, az első uniós pénzügyi ciklusban, 2007-2014 között Románia 37 milliárd eurót hívott le, 2014 és 2020 között pedig további 39 milliárdot. Ez utóbbi ciklus még nem zárult le, ezért 2023. végéig kell elszámolni a hátramaradt uniós pénzekkel. A 2021-2027-es ciklusra az országnak közel hetven milliárd euró áll rendelkezésére, amiből 17,4 milliárd euró az Európai helyreállítási terv keretében érkezik Romániába.

A Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű adása szerint az elmúlt hét esztendőben a beáramló európai uniós pénzek nagy haszonélvezője az agrárágazat volt: mintegy húszmilliárd euró területalapú támogatás került a mezőgazdasági termelők bankszámlájára. A nagy infrastrukturális beruházásokra közel hét milliárd euró érkezett. Ebből az uniós támogatásokból kezdték el a román vasúti hálózat korszerűsítését és több autópályaszakasz megépítését.

Az elmúlt hét évben összesen 4,6 milliárd euró jutott a helyi és a megyei önkormányzatoknak, amiből megyei utakat korszerűsítettek, iskolákat és egészségügyi intézményeket építettek vagy újítottak fel.

forras: kronikaonline.ro