Bosszantó, hogy Romániában mindig kevesebb lehetőség volt, mint nyugatabbra? Közel a változás: hamarosan soha nem látott mennyiségű forrás jut a romániai vállalkozóknak.

Sok hír szólt az utóbbi időben a 2021–2027-es európai uniós pénzügyi időszakról, és nem véletlenül: hosszú ideig arról egyeztettek a tagállamok, régiók egymással, hogy mely ágazatok, területek kapjanak több pénzt.

Ráadásul – sajnos – közbejött a világjárvány, amely hatásainak a csökkentésére létrehoztak egy helyreállítási alapot, így a korábban előírányzottnál is jóval nagyobb keretösszeg áll Románia rendelkezésére.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ország az eddigi legtöbb EU-s pénzt kapja, mintegy 80 milliárd eurót! Erre nagy szükség van, különösen a vírusjárvány okozta gazdasági visszaesés és az ezt megszenvedő vállalkozások miatt.

bancnote euro

Ritka pillanat a mostani generációnak

 

Az említett 80 milliárdnak a nagyobbik része a következő időszak költségvetése, és 33 milliárdos az országos helyreállítási alap, amelyet hamarabb kell felhasználni. Egyszóval óriási lehetőség nyílik mindazok számára, akiknek jó ötletük, életképes üzleti tervük van, nekik érdemes pályázniuk.

A keretösszeg láttán csak azt mondhatjuk: ilyen esély talán egyszer adódik egy nemzedék számára!

A helyreállítási terv egyik fő célja – az ország fejlesztésén, a városok korszerűsítésén és a nagy közszolgálati rendszerek modernizálásán kívül – a vállalkozói/üzleti szféra erősítése.

Jelentős részben ebbe fektet be az EU, ezzel biztosítva Románia gazdaságának a fejlődését és nem utolsósorban új munkahelyek teremtését. Erre a célra rekordmagasságú összeget, mintegy négymilliárd eurót szánnak.

Milyen pályázati pénzekre számíthatunk a közeljövőben?

 

Hamarosan számos tevékenységre lehet pályázni, például a vidékfejlesztés, a faluturizmus terén, továbbá kezdő vállalkozások támogatására. Kiemelt figyelmet kapnak a zöldberuházások és a digitalizálás, a termelési és az IT-szektor, az innováció, különféle szolgáltatások.

Az Európai Alapok Minisztériuma nyolc programot nevezett meg a következő finanszírozási időszakra, megszabva azok kereteit:

1. az Intelligens Növekedés, Digitalizálás és Pénzügyi Eszközök Operatív Programra 2,143 milliárd eurót különítenek el;

2. a Fenntartható Fejlődési Operatív Programra 4,615 milliárd eurót;

3. az Oktatási és Foglalkoztatási Operatív Programra 7,722 milliárd eurót;

4. a Társadalmi Bevonás és Méltóság Operatív Programra 2,594 milliárd eurót;

5. az Egészségügyi Operatív Programra 4,73 milliárd eurót;

6. a Technikai Segítségnyújtási Operatív Programra 597 millió eurót;

7. az Igazságos Átmenet Operatív Programra 1,76 milliárd eurót;

8. a Közlekedési Operatív Programra 8,3 milliárd eurót (ennek a kezelése a Közlekedési Minisztérium feladata lesz).

A kis- és középvállalkozások az 1., 3. és 7. pontban megjelölt programban pályázhatnak.

diagrama cu economia afectata de covid 19

A vállalkozói szféra támogatására fektetik a hangsúlyt

 

Mint említettük, az országos helyreállítási terv csak az egyik pillére az ország következő évekbeli fejlődésének, hiszen az ennek keretében Romániának járó több mint 30 milliárd eurón kívül további 46 milliárd euró áll majd az ország rendelkezésére az EU 2021–2027-es költségvetéséből.

A tervnek három fő célkitűzése van: újraindítani a román gazdaságot a világjárvány által előidézett válság körülményei között, erősíteni a helyreállítási képességet és biztosítani a hosszú távú gazdasági fejlődést. Mindezt az alábbi három nagy témakörben csoportosítják:

1-es pillér – közlekedés és klímaváltozás (21,4 milliárd euró):

– fenntartható közlekedés;

– klímaváltozás;

– környezetvédelem;

– energia és zöld átmenet;

– hatékony energia- és hőkezelés.

2-es pillér – közszolgáltatások, városfejlesztés, örökségek értékesítése (6,5 milliárd euró):

– városi mobilitás és megújulás, örökségek értékesítése;

– egészségügy;

– oktatás.

3-as pillér: gazdasági versenyképesség, digitalizálás és reziliencia (5,08 milliárd euró):

– üzleti szféra, vállalkozói ökoszisztémák;

– kutatás és innováció;

– digitalizáció és kiberbiztonság;

– a rezilienciaképesség növelése.

Még több forrás!

 

További jó híreink is vannak: a vállalkozók, akárcsak az önkormányzatok és a civil szervezetek, továbbra is számíthatnak norvég forrásokra az Innovation Norway szervezet pályázati kiírásai révén.

Ezenkívül az Erasmus+ programból is szerezhető támogatás: a megújított pályázati rendszerben az eddigi háromszorosára növelik a haszonélvezők számát, így 12 millióan vehetnek részt benne.

A program nemcsak a felsőoktatásban, hanem valamennyi képzési szinten és formában elérhetővé válik, a keretösszege több mint 25 milliárd euró.

Ennek 83 százalékát fordítják oktatási-képzési támogatásra, 10,3 százalékát ifjúsági területre, 1,9 százalékát pedig sporttevékenységekre.

A fő cél az egyéni és csoportos mobilitás mindhárom téren.

Újraindul a mikrohiteles program is: februártól kétezer eurós szubvenciót igényelhetnek a járvány okozta károk részleges kompenzálására cégek, egyéni vállalkozók és civil szervezetek.

Az újrandított program neve Mikrohitelek külső, vissza nem térítendő forrásokból.

tineri antreprenori zambesc

Románia uniós tagságával rengeteg forrás vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára, és sok ezer cég élt is ezzel a lehetőséggel – ezek a cégek uniós pénz nélkül nehezebben valósíthatták volna meg elképzeléseiket. A 2021-től kezdődő új finanszírozási időszakban még több lehetőség nyílik:

1. Befektetések támogatása (3-as Intézkedés) – 50.000–200.000 eurót hívhatnak le a kis- és közepes vállalkozások befektetési céllal. Ehhez Bukarestben és Ilfovban 30%-os önrész szükséges, míg az ország többi részén legkevesebb 15%. A pályázás határideje 2021. január 29., 20 óra, a keretösszeg 478.250.500 euró.

2. Vissza nem térítendő támogatás a diaszpórában élő fiatal gazdáknak – Nulla önrésszel 40–50 ezer eurós támogatást hívhatnak le azok a külföldön élő fiatal gazdák, akik a pályázást megelőző 60 hónapban valamelyik EU-s tagállamban mezőgazdasági, agrárélelmiszeripari, állatorvosi vagy agrárgazdasági képzésen vettek részt, legyen az iskolai, egyetemi vagy posztgraduális oktatás. A pályázati határidő 2021. május 4., de időközi minőségellenőrzéseket is végeznek, ezért nem tanácsos utolsó napra hagyni a pályázat leadását.

3. 2021. június 31-ig meghosszabbították a kis- és közepes vállalkozóknak szóló IMM Invest programot, és bővítették azt az Agro IMM Invest alprogrammal. Online lehet jelentkezni a https://www.imminvest.ro/ honlapon, amíg a 20 milliárd lejes keret tart. A program segítségével a kkv-k 500 ezer és 10 millió lej közti értékben vehetnek fel hitelt, 90%-os állami garanciával és támogatott kamattal.

4. A vendéglátóipari egységek támogatása is elkezdődhet február–március környékén. Az állami támogatás mértéke cégenként legtöbb 800 ezer euró lehet, a keretösszeget 500 millió euróra becsülik, amelyből 73.211 vállalkozás részesülhet.

Pályázzon bátran!

 

Románia uniós tagságával rengeteg forrás vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára, és sok ezer cég élt is ezzel a lehetőséggel – ezek a cégek uniós pénz nélkül nehezebben valósíthatták volna meg elképzeléseiket.

A 2021-től kezdődő új finanszírozási időszakban még több lehetőség nyílik, forduljon hát bátran egy szaktanácsadó irodához, amely segíthet Önnek egy sikeres pályázat elkészítésében!

Cikkünket új információkkal frissítjük, amint megjelennek konkrétumok.

És ha nem boldogulnak egyedul akkor mindenkepp keressenek meg egy szaktanacsado irodat amely kello tapasztalattal es szakertelemmel rendelkezik es segitsegukre lehet egy jo palyazat elkesziteseben.