Krumplira hektáronként 200 euró támogatás jár, míg csemegeszőlőre 1200 euró.

A kabinet csütörtöki (2022.06.16) döntése értelmében a krumplira hektáronként 200 euró, csemegeszőlőre hektáronként 1200 euró támogatást igényelhetnek a gazdák.

„Fontos, hogy ezzel a támogatással bátorítsuk a hazai krumpli- és csemegeszőlő-termesztést, hogy az emberek helyben megtermelt terményeket fogyasszanak. A kidolgozás alatt álló agrárstratégia keretében ugyanakkor támogatásokat fogunk előirányozni a termények raktározására is, így egész évben hozzáférhetőek lesznek a belföldön termesztett zöldségek és gyümölcsök” – nyilatkozta Barabási Antal Szabolcs , mezőgazdasági államtitkár.

A támogatási igénylések benyújtási határideje július 15-e. Az igényléseket a termelői igazolvánnyal rendelkező magánvállalkozók, családi vállalkozások, jogi személyek nyújthatják be.

Azok a krumplitermesztők jogosultak a támogatásra, akik legalább 0,3 hektáron termelnek burgonyát, és hektáronként legalább 15 tonna termésük van, amelyből legalább 6 tonnát értékesítenek 2022 november 29-ig. A csemegeszőlőre járó támogatásra azok a gazdák nyújthatnak be igénylést, akik legalább 0,1 és legtöbb 10 hektáron termesztenek étkezési célra szánt szőlőt, és legalább 6000 kg terméshozamot érnek el hektáronként.

A krumplira és a csemegeszőlőre szánt támogatási keretösszeg terményenként maximum 3 millió euró, amelyet a mezőgazdasági minisztérium idei költségvetéséből különítenek el – derül ki a közleményből.

forrás: Maszol / Agerpres