Mulți le critică, însă numeroase firme au pornit pe drumul succesului cu ajutorul lor. De ce merită să accesezi o finanțare nerambursabilă?

 

Mulți proprietari de firme doresc să cumpere mașini și utilaje noi, să dezvolte produsele, să își modernizeze sistemul informatic, să cumpere imobile sau să le extindă pe cele existente, să angajeze forță de muncă în plus sau să trimită angajații săi la diverse cursuri și specializări. Aici apare însă problema banilor: cum, de unde să suporte aceste cheltuieli?

 

În cazul unei firme aflate la început de drum, deocamdată chiar nu prea putem vorbi despre profit care să poată fi reinvestit. Și nu prea se înghesuie nici finanțatorii.

 

Merită așadar să ne informăm despre finanțările nerambursabile, fie că sunt naționale sau europene. Prin intermediul acestora firma se poate dezvolta în mod semnificativ: să devină mai cunoscută pe piață, să găsească noi clienți etc.

 

proiect finantare nerambursabila

 

Ce înseamnă mai exact o finanțare nerambursabilă? Una dintre definiții este „sprijin acordat de către stat/UE, cu titlu nerambursabil, persoanelor fizice, societăților, etc. care îndeplinesc anumite condiții”. Astfel, dacă un tânăr agricultor obține o finanțare de 40.000 de euro pentru un proiect care a fost declarat câştigător poate investi această sumă în ferma sa fără să fie nevoie să o restituie vreodată. Desigur că acest lucru se poate întâmpla numai cu respectarea întocmai a regulamentului: să fie furnizate date autentice, să fie respectat planul de afaceri aprobat, iar decontarea să fie în regulă.

 

 

Mulți se sperie însă când aud expresia ,,proiect de finanțare”, şi declară din capul locului că nu se înhamă la așa ceva. Cei aflați în cealaltă tabără însă încearcă din nou și din nou, având încredere în faptul că vor reuși cel puțin o dată, sau- de ce nu- chiar de mai multe ori. Aceste persoane trebuie să știe în primul rând ce anume doresc să dezvolte sau să modernizene, trebuie să aibă idei, planuri de afaceri bine întemeiate. Având ideea concretă se poate lua legătura deja cu o firmă de consultanță specializată în elaborarea proiectelor de finanțare care vor căuta un apel de proiect potrivit. Important de știut este că în această fază, consultanța este oferită, de cele mai multe ori, gratuit. În cazul în care proprietarul firmei inversează ordinea normală a lucrurilor, și anume modifică planul/ideea de dezvoltare în așa fel încât să se potrivească unui anumit apel de proiecte, lucrurile vor fi mai dificile în faza de implementare ca proiectului.

 

Să luăm ca exemplu două firme. Una dintre ele a cumpărat un tractor cu ajutorul unei finanțări nerambursabile. Datorită acestui fapt procesul de lucru este mult mai rapid, mai mult decât atât, firma poate ajuta și fermierii vecini. O altă firmă comercializează jocuri de societate și până acum a realizat totul din fonduri proprii, prin reinvestirea profitului. S-a mutat de la marginea orașului în centru, a dezvoltat semnificativ gama de produse și a crescut numărul de angajați. Deocamdată nu există interes pentru accsearea fondurilor neramburabile.

 

proiect finantare nerambursabila

 

Părerile sunt așadar împărțite. Fiecare are viziunea sa proprie asupra lucrurilor. Dacă la o societate se decide însă accesarea unei finanțări nerambursabile, informațiile necesare redactării și depunerii proiectului trebuie luate dintr-o sursă sigură. Este importantă determinarea chiar și atunci când în jur există mai mai multe persoane care încearcă să convingă firma că nu merită efortul. Și asta întrucât este vorba de fonduri care provin din banii contribuabililor (persoane fizice, societăți comerciale, etc.), iar în cazul în care nu există interes pentru cheltuirea lor, sumele rămân în bugetul statului sau în visteria UE.

 

Știți cum se spune: dacă încerci, ai 50% șanse de reușită; dacă nu, te privezi de orice șansă.

Mult succes tuturor!