IMM-urile românești vor putea obține și în anul 2019 o serie întreagă de fonduri nerambursabile europene și naționale, investiții de la fonduri de capital de risc și împrumuturi bancare croite special pentru micile afaceri prin diferite programe și posibilități de finanțare. Mai jos puteți găsi o serie oportunități de finanțare pentru afacerile mici din România, de la IT până la produse alimentare. Atenție la perioadele de înscriere!

1. Fonduri europene pentru firme IT. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domeniul tehnologiei informației (IT) pot obține fonduri nerambursabile de câte 500.000 de euro – 3,5 milioane de euro fiecare, prin Programul Operațional Competitivitate – POC 2014-2020, Acțiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere. Firmele interesate vor putea depune proiecte în sistemul electronic MySMIS 2014, în mod continuu, în perioada 14.01.2019 ora 09:00  – 11.03.2019 ora 17:00. Apelul de proiecte este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Comunicațiilor.

2. Fonduri nerambursabile în producție agro-alimentară. Antreprenorii care fac afaceri în producția de bere artizanală, pâine, prăjituri și altele asemenea pot obține fonduri nerambursabile de câte 200.000 – 2,5 milioane de euro pe proiect. AFIR din subordinea Ministerului Agriculturii a lansat o sesiune de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014- 2020, pe perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 – 30 iunie 2019, ora 16:00.

3. Start-Up Nation. Statul oferă fonduri nerambursabile de maximum 200.000 (43.000 euro) fiecare unui număr de 10.000 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM). Înscrierile au început pe 27 decembrie 2018 și durează până pe 12 februarie 2019, ora 20.00. Pot participa IMM-uri înființate după data de 31 ianuarie 2017, în domenii non-agricole. Înscrieri online, AICI.

4. Alte programe de stat pentru IMM. Și anul acesta sunt șanse mari să se organizeze programe de finanțare a firmelor mici și mijlocii cu bani de la stat, dar pentru asta e nevoie să li se aloce buget. Anul trecut, Ministerul pentru Mediu de Afaceri a acordat unor mici firme private fonduri nerambursabile de maximum 450.000 lei în programul Microindustrializare, 250.000 lei în programul Comerț și 25.000 de lei în programul Internaționalizare.

5. Start-Up City. Pentru că la Start-Up Nation 2018 bucureștenii au fost depunctați masiv, Primăria Capitalei a anunțat că pune în joc 10 milioane de euro din bugetul Bucureștiului pentru acordarea de fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro unor mici afaceri în oraș. Deocamdată nu s-a anunțat nicio perioadă de înscrieri și nici procedura.

6. Fonduri europene de max. 5 milioane Euro. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești vor putea obține fonduri europene de câte 1 milion – 5 milioane de euro fiecare, în anumite condiții, pe proiecte în domenii de afaceri diverse, de la producție de programe IT și jocuri video până la textile și alimentație, printr-o nouă linie de finanțare  cadrul Programului Operațional Regional (POR) care urmează să fie activată în anul 2019. Antreprenorii și mediul de afaceri au protestat față de pragul înalt, de 1 milion de euro, stabilit în proiectul de Ghid al solicitantului pentru această linie de bani europeni, iar ministerul Fondurilor Europene a anunțat că e de acord cu reducerea la 500.000 de euro a sumei minime care va putea fi accesată. Microîntreprinderile au nevoie de aport propriu de cel puțin 55% la aceste finanțări, bani greu de procurat în condițiile unui prag prea ridicat al investiției minime.

7. Credite cu garanții UE. Firmele mici și mijlocii pot obține credite bancare în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR), axa destinată Inițiativei pentru IMM-uri. Această linie de finanțare are disponibili în total 250 milioane euro. Banii pot fi accesați direct de la băncile care au semnat acorduri cu Fondul European de Investiții, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.

8. Fonduri de investiții românești. Antreprenorii români pot apela la fonduri de investiții pentru finanțări de capital de risc. Pe scurt, fondul de investiții oferă firmei beneficiare o finanțare și primește în schimb un pachet minoritar de părți sociale. În ultimul an, cel puțin 3 fonduri de investiții românești susținute de Uniunea Europeană au apărut pe piață oferind finanțări de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital.

Lista rămâne deschisă!

O retrospectivă a anului 2018 și la ce ne putem aștepta și în 2019 în materie de fonduri nerambursabile puteți citi și  AICI.

sursa: startupcafe.ro