Microîntreprinderile din mediul urban din România au la dispoziție noi oportunități de dezvoltare, începând din luna iulie a.c.
Câștigătorii apelului de proiect lansat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (prin Programul Operațional Regional axa 2.1A) pot obține fonduri nerambursabile între 25.000 și 200.000 Euro, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții de eligibilitate și își asumă unele prevederi.
Cine poate aplica ?
La apelul lansat se așteaptă participarea microîntreprinderilor (societăți comerciale – societăți cu răspundere limitată sau cooperative) cu următoarele condiții:
- să fie înființate după 3 ianuarie 2018 (prima zi lucrătoare a anului)
- să aibă maximum 9 angajați
- o cifră de afaceri anuală netă de maximum 2 milioane EUR
- au desfășurat activitate pe o perioadă de cel puțin un an fiscal integral și nu au avut activitatea suspendată.
Și desigur, să aibă înregistrat profit în anul 2018.
Pot aplica microîntreprinderi din cinci regiuni ale țării: din Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, Regiunea de dezvoltare Vest și Regiunea de dezvoltare Centru.
În cel din urmă (în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) suma disponibilă este de 14,74 milioane Euro.
Nu pot aplica microîntreprinderi din Regiunea de dezvoltare București-Ilfov, Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, respectiv ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Delta Dunării.
Solicită o consultanță Gratuită!
Cheltuieli eligibile
Microîntreprinderile pot utiliza fondurile câștigate, printre altele, pentru:
- extinderea spațiilor de producție/spațiilor de prestare de servicii
- construcția, renovarea, modernizarea lor
- achiziţionarea de echipamente tehnologice și informatice
- mobilier, instalații de lucru, și mijloace fixe
De asemenea, pot fi decontate:
- achiziţiile de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie
- sisteme care utilizează surse regenerabile de energie (în limita a 15% din valoarea totală eligibilă a proiectului).
Este o oportunitate și pentru microîntreprinderile care, printre altele, intenționează achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, sau realizarea magazinelor online.
Ce trebuie să conțină planul de afaceri?
Pe lângă prezentarea detaliată a întreprinderii trebuie descrisă investiția planificată.
De exemplu, necesitatea lui, experiența companiei în acest domeniu și prezentarea costurilor lucrărilor/bunurilor/serviciilor planificate care urmează să fie achiziționate.
Sarcinile care revin solicitantului nu se termină aici.
Deoarece se vor prezenta produsul/serviciul, schița strategiei de marketing, de asemenea reprezintă o parte importantă a planului de afaceri analiza și prognoza financiară.
Activități finanțate
Cei interesați pot aplica doar pentru un singur cod de activitate, un singur cod CAEN.
În schimb gama domeniilor de activitate este largă.
Cu un plan de afaceri bine conceput, printre altele, pot aplica:
- companii de software
- service-uri auto
- fabrici de mobilier
- activități de producție
- saloane de fitness,
- activități fotografice
- web-designeri
- edituri
- multe alte activități
Beneficiarii vor obține maximum 90% fonduri nerambursabile, cu o contribuție proprie de 10%.
Adică 10% din valoarea totală a proiectului depus.
Dar, pentru a crește șansele de câștig, se recomandă mărirea contribuției proprii până la 20%.
Există și un alt avantaj a contribuției proprii: din bugetul disponibil pot fi finanțate mai multe proiecte, astfel devine mai eficientă utilizarea finanțării.
Termene limită
Întreprinderile eligibile pot încărca cererile de finanțare numai în sistemul informatic MySMIS în perioada 8 iulie 2019, ora 12.00 – 8 noiembrie 2019, ora 12.00.
În cazul în care fondurile se epuizează mai devreme, este recomandat ca cei interesați să urmărească acest aspect, pentru că se va reduce termenul limită.
Activitatea microîntreprinderilor câștigătoare nu se încheie cu anunțarea rezultatelor.
Ei trebuie să își îndeplinească angajamentele din planul de afaceri cel târziu până la 31 decembrie 2023.
Însă, înainte de aceasta, cererea de finanțare trebuie completată, deasemenea nu poate fi neglijat nici planul de afaceri, proiecțiile financiare, etc.
Cel din urmă poate fi pregătit în cadrul companiei.
Sau se poate solicita ajutorul unui specialist în pregătirea cererilor de finanțare.
Sau eventual o firmă de consultanță specializată în elaborarea proiectelor de finanțare .
Ei vor lua cea mai mare parte a sarcinii de pe umerii solicitantului.
Pentru perioada bugetară 2014-2020 acesta este ultima lansare de proiecte de acest gen, deci merită o încercare, pentru că cel mai probabil ne vom întâlni cu acest program din nou doar în 2021.
Vă dorim mult succes!
ma intereseaza
Buna ziua, multumim pentru interes.Va ajutam cu drag, solicitati o consultanta gratuiata aici:https://cepu.ro/solicitati-consultanta-gratuita/ . O zi buna va dorim.
Buna ziua
Pt Salaj se poate aplica ?
Multumesv
Buna ziua, multumim pentru interes.Din pacate judetul Salaj nu este inclus in acest program de finantare momentan, dar sunt alte programe de finantare la care ati putea participa.Ce doriti sa faceti mai exact? Detineti o societate? Doar cu firma puteti participa la accesarea de fonduri nerambursabile..Va ajutam cu drag, solicitati o consultanta gratuiata aici:https://cepu.ro/solicitati-consultanta-gratuita/ . O zi buna va dorim.
Buna
Ma intereseaza.
Pentru jud. Cluj se poate aplica?
Buna ziua, multumim pentru interes.Din pacate judetul Cluj nu este inclus in acest program de finantare momentan, dar sunt alte programe de finantare la care ati putea participa.Ce doriti sa faceti mai exact? Detineti o societate? Doar cu firma puteti participa la accesarea de fonduri nerambursabile..Va ajutam cu drag, solicitati o consultanta gratuiata aici:https://cepu.ro/solicitati-consultanta-gratuita/ . O zi buna va dorim.
Buna ,pentru jud Arges se poate aplica ?
Buna ziua, multumim pentru interes.Din pacate judetul Arges este exclus din acest program de finantare momentan, dar sunt alte programe de finantare la care ati putea participa.Ce doriti sa faceti mai exact? Detineti o societate? Doar cu firma puteti participa la accesarea de fonduri nerambursabile..Va ajutam cu drag, solicitati o consultanta gratuiata aici:https://cepu.ro/solicitati-consultanta-gratuita/ . O zi buna va dorim.
Buna ziua .
Pt judetul Hunedoara se poate aplica?