După aderarea  la Uniunea Europeană din 1 ianuarie 2007 şi România a beneficiat de un buget considerabil ca şi fonduri nerambursabile pentru investiţii  iar înainte de această perioadă am putut apela la fondurile de preaderare.

Aproape că nu există o idee de afacere ce nu poate fi pusă în practică cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, numai că trebuie găsit programul de finanţare potrivit pentru aceasta.

ISPA,PHARE,SAPARD

Acestea erau surse de finanţare pe care UE  le punea la dispoziţia ţărilor care erau în perioada de pregătire a aderării la comunitate.

Programul ISPA sprijinea dezvoltare infrastructurii şi ocrotirea mediului  înconjurător.

PHARE susţinea dezvoltare resurselor umane iar SAPARD  agricultura şi dezvoltarea rurală.

Începe o nouă etapă de finanţare

Începând cu  ianuarie 2007 şi până în 30 noiembrie 2016 România a beneficiat  de 40,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile – după cum menţionează portalul HotNews.ro.

În prima etapă de finanţare, 2007-2013, România a reuşit să atragă  în jur de 37 de miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile.

În această etapă de finanţare, 2014-2020, bugetul alocat României este de 43 de miliarde de euro, din care 3 miliarde de euro sunt  destinate întreprinderilor mici şi mijlocii.

fonduri nerambursabile

Dealtfel, prima etapă de finanţare s-a lansat în perioada 1984-1987, având ca scop dezvoltarea economică a ţărilor membre.

În ultimii 10 ani s-au realizat numeroase proiecte  în turism, au fost reabilitate drumuri publice, căi ferate, s-au făcut construcţii şi s-au creat 51 de mii de noi locuri de muncă  prin programele destinate întreprinderilor mici şi mijlocii.

 

fonduri nerambursabile investitii

 

Exemple de urmat

În 2008, de exemplu, doi tineri târgumureşeni au înfiinţat o firmă IT de 600.000 de euro, din care 200.000 de euro proveneau din fonduri nerambursabile.

De la început livrează sisteme ERP pentru managementul unei afaceri, atât în ţară cât şi în străinătate iar activitatea se desfăşoară într-un sediu modern, bine dotat.

La început lucrau doar ei dar în prezent au peste 20 de angajaţi.

 

În localitatea Roman, judeţul Neamţ, o firmă a achiziţionat aparatură mecanică de mare precizie performantă din fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană.

De atunci colaborează cu o serie de companii de mare prestigiu.

De exemplu în 2013 angajaţii săi au fabricat anumite piese componente pentu maşinile de Formula 1, Ford-una dintre aceste a şi câştigat campionatul mondial.

Datorită fondurilor nerambursabile firma a creat noi locuri de muncă şi totodată şi-a îmbunătăţit calitatea produselor şi a serviciilor.

Un altfel de exempu

Deşi nu este vorba despre un proiect pentru firme, este de menţionat cazul Primăriei localităţii Oarţa de Jos din Maramureş, care a deschis o croitorie din fonduri europene, investiţia fiind de 400.000 de euro.

Din această sumă au renovat locaţia, au cumpărat maşini de cusut iar după câteva luni de activitate a devenit profitabilă. Astăzi croitoria numără 40 de angajaţi.

…și exemplele pot continua la infinit.

Trebuie să căutăm oportunităţile

În concluzie, există o serie de posibilităţi prin care doritorii îşi pot pune ideile în practică.

Trebuie să urmărim site-urile Ministerelor de resort,  sau e recomandat să contactăm societăţi care se ocupă cu redactarea proiectelor de finanţare pe fonduri europene și fonduri nerambursabile, care în multe cazuri oferă şi consultanţă personalizată gratuită celor interesaţi.

În orice caz merită să ne folosim de banii care stau la dispoziţia noastră.

Nu ratați oportunitățile care vă sunt oferite prin cadrul programelor de finanțare, urmăriți site-urile de specialitate și participați la conferințele gratuite pe această temă ca să dobândiți informați cât mai multe și valoroase despre cum se accesează fondurile europene, fondurile nerambursabile sau cele guvernamentale.

 

Mult succes tuturor!