Fondurile nerambursabile au fost și vor rămâne  una din cele mai importante surse de finanțare atât pentru sectorul privat cât și pentru cel public. Cu ajutorul lor România, antreprenorii români, ONG-urile, etc. se pot dezvolta cu pași repezi.

Accesarea fondurilor, atât a celor europene , cât și a celor naționale sau norvegiene au fost marcate în anul 2022 de un interes imens și de un număr record în ceea ce privește numărul aplicanților. 

Pentru antreprenorii care doresc să beneficieze de finanțări nerambursabile în 2023, atât europene, cât și de stat, s-au alocat deja miliarde de euro, au fost aprobate nenumărate programe de finanțare de către Comisia Europeană.

Totodată e bine de știut că accesarea fondurilor nerambursabile trebuie să vină ca răspuns la o nevoie pe care antreprenorii îl au. Sfatul nostru este ca firmele să înceapă  cu o analiză de nevoi. 

Când cineva dorește să aplice pentru o finanțare nerambursabilă, este foarte important să plece de la nevoile lui de dezvoltare și să realizeze lucruri pe care le cunoaște, unde deține control și cunoștinte, know-how, altfel va fi greu să ducă la bun sfârșit un proiect de finanțare!

o echipa planifica activitati de business

Și în prezent mulți cred că aceste fonduri  „se dau doar așa”, fără a contribui cu banii proprii la afacerea pe care doresc să o dezvolte. Nu este așa! 

Adevărul este că accesarea fondurilor nerambursabile nu este atât de ușor precum unii sugerează sau spun: presupune multă muncă , perseverență, răbdare, cunoștințe, implicare și colaboratori/furnizori potriviți.

Programele cu fonduri nerambursabile sunt tot mai multe la număr, cu condiții și documentații specifice, unele chiar stufoase, cu responsabilități, de aceea necesită o documentare minuțioasă, asumarea unor decizii, implicare maximă.

Deasemenea nu este indicat să accesați fonduri nerambursabile în domenii pe care nu le cunoașteți, doar de dragul că se dau fonduri pentru acel domeniu de activitate. Pe parcursul anilor am constatat că mulți antreprenori doresc să aceseze fonduri, fiindcă vecinul, prietenul, etc . a luat și el, sau că a auzit de undeva că se dau fonduri nerambursabile pentru o anumită activitate.  Este o abordare greșită. 

Nu există o abordare generală în ceea ce privește finanțarea unui business, fiecare plan de afaceri având nevoi și particularități unice ce determină opțiuni de finanțare diferite.

 În primul rând banii europeni „nu se dau  numai așa”,ci se câștigă într-o competiție de proiecte, datorită unui proiect de finanțare bine realizat!  În al doilea rând , cei care vor să apeleze pentru dezvoltarea afacerii lor la fonduri nerambursabile, trebuie să aibă în vedere că sunt mai multe condiții și indicatori de îndeplinit. Nu este indicat să vă asumați ceea ce nu puteți îndeplini sau ce nu este relevant pentru proiectul Dvs., fiindcă promisiunile făcute în proiectul de finanțare , ulterior trebuie îndeplinite. Este recomandat ca fiecare antreprenor să fie cinstit cu el însuși, pentru ca ulterior să nu aibă surprize neplăcute.

Iată 5  sfaturi utile pentru accesarea fondurilor nerambursabile în 2023

1. Schițează planul de afaceri

Este foarte important să stabilești clar scopul investiției. Ai nevoie de fonduri pentru o construcție nouă sau pentru modernizarea uneia existente, sau poate investiția este necesară pentru utilaje și echipamente noi, sau  pentru digitalizarea afacerii. Oricare ar fi obiectivele finanțării planului de afaceri, identifică-le și apoi include-le în planul tău de investiții.

 2. Alege un consultant cu experiență

Chiar și pentru antreprenorii cu experiență vastă, să fie permanant la curent cu toate programele de finanțare și fondurile nerambursabile disponibile nu este o sarcină ușoară.

De aceea, este important să găsești profesionistul potrivit: un consultant de proiect cu experiență poate identifica cele mai bune oportunități pentru tine și businessul tău. Un parteneriat de durată cu un specialist care să te susțină în acest proces, dar și în perioada de implementare a proiectului, poate face diferența.

3. Fii realist!

Estimează un buget realist pentru proiectul tău de investiții. Evită să îți asumi un buget de investiții mai mare decât poți susține, pentru a nu întâmpina surprize neplăcute mai târziu, în perioada de implementare. 

4. Ai fonduri proprii suficiente pentru implementarea proiectului

Așa cum am arătat mai sus, este inevitabil să nu contribui cu o parte proprie la proiectul tău de finanțare. Fără fonduri proprii sau o linie de credit de la o instituție financiară, nu este indicat să accesezi fonduri nerambursabile.

5. Pregătește din timp documentele pentru proiectul de finanțare

Asigură-te că poți obține toate documentele necesare, solicitate de către consultant, pentru realizarea/ depunerea și implementarea proiectului, în timp util.

Și acum să trecem în revistă, la ce fonduri nerambursabile ne putem aștepta în anul 2023:

Anul 2023 se arată a fi un an mult mai bun decât anul 2022, în ceea ce privește posibilitățiile de finanțare la care putem participa. Fondurile alocate României  prin Programele Operaționale aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 vor fi în valoare de 46,4 miliarde de euro. În cadrul acestora vor putea aplica antreprenorii din mai multe domenii de activitate.

bancnote de euro

Primul Ghid de finanțare pentru microîntrepinderi în regiunea Vest deja a și fost lansat.

Conform ministrului investițiilor și proiectelor europene, firmele românești vor avea la dispoziție fonduri europene în valoare totală de 4 miliarde de euro prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene 2021-2027, bani care vor putea fi accesați din anul 2023. Totodată a declarat că în 2023 vor fi lansate peste 350 de apeluri de proiecte în cadrul noii perioade financiare 2021 – 2027.

Vă prezentăm mai jos câteva dintre programele de finanțare pentru anul 2023:

  • Energia regenerabilă, reciclarea deșeurilor, economia circulară, digitalizarea IMM-urilor sau cel al construcțiilor sunt doar câteva dintre domeniile care vor beneficia de finanțare nerambursabilă consistentă în 2023.
  • Alte fonduri de care vor dispune afacerile și fermierii români în 2023 sunt cele prevăzute în noua Politică Agricolă Comună, compusă din pilonul I (aproximativ 14 miliarde de euro) și pilonul II (6,7 miliarde de euro).
  • Vom avea fonduri europene nerambursabile de milioane de euro, începând din 2023, pentru sectorul de procesare a materiilor prime, dar și pentru fermele de familie. De asemenea  va continua programul de susținere a producției de tomate în spații protejate și nu în ultimul rând, tinerii fermieri vor avea finanțări nerambursabile importante în 2023.
  • Firmele românești de toate dimensiunile, din sectorul industrial, pot obține noi granturi de maximum 1,2 milioane de euro fiecare, printr-un apel de proiecte deschis de Ministerul Energiei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), perioada de înscrieri terminându-se în februarie 2023.
  • De asemenea microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM)  vor putea accesa în anul 2023, noi fonduri europene de câte 200.000-2 milioane de euro, respectiv 2-5 milioane de euro, prin două noi apeluri de proiecte de investiții în cele 6 județe acoperite Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) 2021-2027.
  • Totodată vom avea fonduri nerambursabile pentru cercetare și inovare, fiind un domeniu de importanță mare pentru viitorul României.
  • Pescarii și acvacultorii nu vor rămâne fără finanțare nici în perioada următoare. Programul pentru Acvacultură și Pescuit al României pentru perioada 2021-2027 a fost aprobat!
  • Se va pune un accent foarte mare pe protecția mediului înconjurător și reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, prin Programul Dezvoltare Durabilă, aprobat și acesta de către Comisia Europenă.
  • Vom beneficia de 400 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a acorda investiții inclusiv startup-urilor și firmelor mici și mijlocii.
  • Tinerii vor putea în continuare să-și deschidă mici afaceri cu ajutorul fondurilor nerambursbile.
  • Programul de creditare cu condiții avantajoase atât pentru afacerile non agricole cât și pentru cele agricole va continua și în 2023, în cadrul programului  IMM INVEST România.
  • Programul pentru elevi și studenți, dar nu numai, ERASMUS +, a fost aprobat și lansat de către Comisia Europeană .
  • Începând din 2023 proprietarii (persoane fizice, persoane juridice,  întreprinderi, administrații locale, composesorate) de suprafețe pretabile pentru împădurire pot solicita sprijin financiar nerambursabil pentru realizarea de împăduriri și reîmpăduriri.
  • Pentru îmbunătățirea și creșterea calității educației, modernizarea instituțiilor pieței muncii, valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, etc, a fost aprobat Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
  • De asemenea pe lângă fondurile norvegiene , de care România beneficiează din 2007, în anul acesta vom beneficia și de fonduri elvețiene pentru diferite acțiuni, precum învățământul dual, cercetare-inovare, consolidarea IMM-urilor, securitate și siguranță publică, eficiență energetică și energie regenerabilă, sănătate, etc.

Lista fondurilor nerambursabile pe care antreprenorii români le pot accesa este lungă, pe lângă cele mai sus amintite, vom avea și alte posibilități de finanțări nerambursabile, iar de multe ori, alegerea programului potrivit este un proces minuțios și dificil, de aceea este indicat să apelați la un consultant sau o firmă cu experiență în acest domeniu.

Vă dorim multă sănătate și MULT SUCCES în accesarea fondurilor nerambursabile în anul 2023!